A rizs, ahogy mi látjuk.

Kulturális érték a kezeink között.
A MAGYAR RIZS

A rizs az egyik legősibb kultúrnövények egyike, őshazája Délkelet-Ázsia, termesztése 5000 éves múltra tekint vissza. Első magyarországi megjelenése a 15. századra tehető, valószínűleg a törökök honosították meg hazánkban. Kutatások szerint a 18. században az olaszok kezdték meg a rizstermesztést, az 1950-es évekre hazánk a mai területek sokszorosán, 50 ezer hektáron termelt rizst. Ez az utóbbi években mindössze 3222 ezer hektárra csökkent, holott az éghajlati körülmények egyre megfelelőbbek erre a célra.


„Magyarország a tiszta vizek országa.”

NAP ÉS VÍZ

Magyarország a rizstermelés északi határvonalán fekszik: a Kárpátok védelme biztosítja a megfelelő éghajlatot. Sok napsütésre és a vízzáró talajrétegre van szükség, ami az Alföldön, Szarvason és környékén található területeken adott.FOLYÓK, MELYEK A RIZST ÖNTÖZIK

A Tisza és Kőrösök, illetve mellékfolyóik állandó, bőséges vízellátást biztosítanak a rizsföldek számára, az Alföld napfényes, sík adottságai is tökéletesen illeszkednek a növény igényeihez.A VÍZ JELENTŐSÉGE

Más növényekkel ellentétben a rizs kiválóan terem szikes talajadottságok között. Ez a tulajdonsága különösen hasznos, hiszen olyan területeken is termelhető, ahol más növény nem él meg. Ezekben a talajokban lévő vízzáró réteg pedig megakadályozza a víz elszivárgását a területekről.

ÚJ ÉLŐVILÁG A RIZSFÖLDEKEN

A rizsföldek mocsaras jellege az alföldi biodiverzitásra is nagy hatással van: vízi madarakat vonz ezekre a területekre és olyan különösen védett fajoknak ad új lehetőséget, mint a kiskócsagok és a gémek.


 

“Növekedni, haladni szárazságban és monszunban, termő és terméketlen talajban - mi a rizs, ha nem maga az élet?”

(Suji Kwock Kim: Út az alkonyati rizsföldeken)

Miért jó, ha rizst eszünk?

„EGY SZEM RIZS, VÉGTELEN FELHASZNÁLÁSI LEHETŐSÉG."

Miért jó, ha rizst eszünk?

A RIZS EGÉSZSÉGES ÉS TÁPLÁLÓ ELEM

- rostokban gazdag
- vitaminok: B1, B2, B3, B6, E
- ásványi anyagok: Foszfor, Magnézium, Cink, Kálium, Szelén
- gluténmentes, hipoallergén
- magas sótartalom, alacsony nehézfémtartalom
- esszenciális aminosavakat tartalmaz
- jótékony zsírok: omega 3 és 6 zsírsavak
- sokoldalúan, egyszerűen felhasználható a konyhában


„EGY SZEM RIZS, VÉGTELEN FELHASZNÁLÁSI LEHETŐSÉG."