A rizs, ahogy mi látjuk.

A magyar rizs

A rizs az egyik legősibb kultúrnövények egyike, őshazája Délkelet-Ázsia, termesztése 5000 éves múltra tekint vissza. Első magyarországi megjelenése a 15. századra tehető, valószínűleg a törökök honosították meg hazánkban.

Kutatások szerint a 18. században az olaszok kezdték meg a rizstermesztést, az 1950-es évekre hazánk a mai területek sokszorosán, 50 ezer hektáron termelt rizst. Ez az utóbbi években mindössze 2980 ezer hektárra csökkent, holott az éghajlati körülmények egyre megfelelőbbek erre a célra.

“Növekedni, haladni szárazságban és monszunban,
termő és terméketlen talajban – mi a rizs, ha nem maga az élet?”

Suji Kwock Kim: Út az alkonyati rizsföldeken

Mit érdemes tudnod a rizsről?

Szikes talajadottságok mellett, a Tisza és a Körösök állandó, bőséges víz ellátásával kiválóan terem a rizs.

A jó rizs rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag.

Alacsony nehézfémtartalma mellett esszenciális aminosavakat tartalmaz.

Gluténmentes, hipoallergén.

Sokoldalúan, egyszerűen felhasználható a konyhában.

A rizs az egyik legősibb kultúrnövények egyike, őshazája Délkelet-Ázsia.

Magyarország a rizstermelés határvonalán fekszik.

Jótékony zsírokban gazdag: omega 3 és 6 zsírsavak.

A rizsföldek mocsaras jellege a biodiverzitásra is hat: vízi madarakat vonz, biztonságos otthont ad a különösen védett fajoknak is.

Megfelelő éghajlat, sok napsütés, vízzáró talajréteg kell a termeléséhez, ami az Alföldön és Szarvason környékén tökéletesen adott.

„Egy szem rizs, végtelen felhasználási lehetőség.”

Nézd meg
receptvideóinkat!